Hoe hout (weer) het belangrijkste bouwmateriaal kan worden – en wat daarvoor moet veranderen
Hout is in principe het bouwmateriaal van de mensheid geweest tot het begin van de 19e eeuw. Daarna zijn we overgestapt op het meer buigzame en dus voorspelbare en (schijnbaar) sterkere staal en beton. Maar de milieuschade dwingt ons om op onze schreden terug te keren. Gelukkig stond hout te wachten om herontdekt te worden voor een nieuw tijdperk van massabouw. Maikel Kuijpers merkt drie mythen op die hout tegenhouden:
Hout brandt. Dat is waar. Maar: als je het goed behandelt, is het bestand tegen elk vuur. Chinese satellieten zijn de aardatmosfeer weer binnengekomen met een HOUTEN hitteschild
Hout breekt: innovaties zoals kruislings gelamineerd hout of gelijmd gelamineerd hout kunnen hout sterker maken dan metaal en het in één klap standaardiseren, zodat het op schaal en dus efficiënt kan worden ingezet – essentieel voor kostenbesparing.
Hout is schaars: voor sommige houtsoorten moeten we voorzichtig zijn met ontbossing, maar snelgroeiend hout (dat je kunt gebruiken voor de meeste toepassingen in de bouw) is op dit moment ruim voorradig in Europa. (Toch suggereert Brian Potter dat het vervangen van alle betonbouw door hout de hoeveelheid te kappen bos zou verdrievoudigen en hij denkt dat we daar nog niet klaar voor zijn.
Dus, het fly-over plaatje: hout is klaar voor primetime: om het middelpunt terug te nemen van beton en staal.
Maar dat is op fly-over niveau. Zoals Kuijpers zegt: we moeten het betontijdperk afleren. En daar zit het venijn in de details, zoals organisaties weten die in de frontlinie van het biobased bouwen werken (Climate-KIC, Dark Matter Labs, REDO SGR S.p.A. Società Benefit, Crea Madrid Nuevo Norte): ok, geen brandgevaar, maar dat betekent dat de wet- en regelgeving moet worden bijgewerkt en aangenomen; ok, het is beter dan beton, maar claims over een lagere CO2-uitstoot moeten nauwkeurig zijn, voor bedrijven die willen inschrijven op aanbestedingen die een CO2-boekhouding vereisen, en we kunnen de uitstoot vaak niet op dat niveau van detail volgen; Oké, hout is misschien heel snel te bouwen, maar het onderhoud en de recycling ervan brengen uitdagingen met zich mee die nieuwe bouwpraktijken vereisen die nog vrij vroeg in de leercurve zitten; Ja, er is een sterke betonlobby, maar onderschat niet de verplaatsing van werk die deze ‘revolutionaire terugkeer’ naar het verleden met zich meebrengt – de huidige werknemers in bouwbedrijven hebben in principe geen plaats in het radicaal andere houtbouwproces.
Verspreid dus het goede nieuws van het goede oude hout waar je maar kunt, maar voeg eraan toe dat het goed doen betekent dat je veel moet leren en leren kost tijd en ruimte.
Lees hier verder over dit onderwerp in een recent gepubliceerd artikel in de correspondent.