Highlights
Wij zijn verhuisd!
Nieuwe kantoor in Amsterdam-Oost
Sinds begin april houden wij kantoor in een prachtig kantoorcomplex aan het Timorplein 62 in 1094 CC Amsterdam.
We zijn er superblij mee en kijken ernaar uit om vanuit deze nieuwe plek aan een inclusiever en rechtvaardig klimaat te werken!
Commentaar op een speciale uitgave over gender en smart grids
Sylvia over de noodzaak voor meer diversiteit
Ode aan het ongemak
Nieuwe film over ongemak in de transitie naar een nieuwe economie en samenleving
Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie, partner van DuneWorks in het vormgeven van een circulaire economie, heeft een prachtige documentaire over ongemak in de transitie gemaakt. Trots dat Ruth Mourik hier een rol in speelt!
“De transitie naar een circulaire economie is niet zozeer een technische of economische opgave, maar bovenal een sociale. Het vraagt een fundamentele verandering van onze houding. En daar is moed voor nodig. NICE brengt een ‘Ode aan het Ongemak’.
Deze documentaire is een uitnodiging om het ongemak van verandering aan te gaan. Je hoeft niet alles in een keer perfect te doen. Je werkwijze en gewoonten omgooien, kost moeite en soms schuurt het. Het brengt je ook dichter bij wat werkelijk van waarde is. Geeft richting en nieuw handelingsperspectief. Met zicht op een betere wereld.”
Bekijk de film hier.
EU-project BUS-NL is gestaart!
Opbouwen van vaardigheden voor vakmensen in de energietransitie
De energietransitie in de gebouwde omgeving kan alleen slagen als we goed opgeleide vakmensen tot onze beschikking hebben. Alleen met up-to-date vakmanschap zijn de doelen voor 2030 en 2050 te halen. BuildUpSkillsNL werkt als sinds 2011 aan deze uitdaging. De focus van BuildUpSkillsNL ligt op bijscholing van alle relevante vaardigheden die nodig zijn om de energietransitie mogelijk te maken. Om de vernieuwingsgolf te versnellen werkt BuildUpSkillsNL aan synergie tussen vaardigheden dien nodig zijn voor de vier transitie-elementen: energie, materiaal, klimaatadaptatie en digitalisering.
Lees meer over het project.
In Nederland willen wij onze huizen verwarmen met warmte uit de zon, de bodem en oppervlaktewater. Vervuilende brandstoffen zoals aardgas moeten worden vervangen. Maar waarom komt deze “warmtetransitie” niet van de grond? Wij monitoren binnen deze Community of Innovative Learners (COIL) hoe je op een collaboratieve manier te warmtetransitie kunt versnellen.
Hoe kunnen we met een toegesneden aanpak ervoor zorgen dat ook huishoudens met een smalle beurs meekomen in de energietransitie en gezond en prettig kunnen wonen? Huishoudens die niet kunnen investeren in verduurzaming van de woning betalen op termijn de rekening door een stijging van de energie- en gasprijzen. Met alle persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van dien. Oplossingen die aan bod komen in dit project zijn tweeledig: zowel het gericht ondersteunen van energie-coaches op basis van verbeterd inzicht in de specifieke situaties die kenmerkend zijn voor energie-armoede, als ook een onderzoek naar de mogelijkheden om de financierbaarheid van verduurzamingsmaatregelen te verbeteren.
Hoe kunnen Citizen Energy Communities (CECs) die flexibiliteit aan het net bieden ondersteund worden met een aanpak die opschaling en versnelling mogelijk maakt? Lightness ontwikkelt diensten die ondersteuning bieden met technische en ICT-tools, roadmaps, en participatie-tools om energiegemeenschappen beter in staat te stellen hun flexibiliteit in vraag en aanbod op de markt te brengen – met bijbehorende innovatieve verdienmodellen die meervoudige waarde creëren voor de gemeenschappen (economisch, sociaal en milieu).