Ervaringen van bewoners met het gemeentelijke energiebeleid in Deventer
Het is niet alleen noodzakelijk om de energietransitie te versnellen, maar tegelijkertijd moeten we er ook voor zorgen dat een versnelling niet leidt tot een sterkere tweedeling in onze samenleving. Waar beleidsmakers vaak voortvarend ambities en doelstellingen formuleren en met verschillende partijen al in de uitvoeringsmodus zitten, is het voor bewoners soms nog volstrekt onduidelijk wat kan, mag, moet en hoe en waartoe. Verschillen in leefwerelden, maar ook tempoverschillen moeten dan overbrugd worden. Dat betekent niet alleen dat bewoners ‘meegenomen’ moeten worden, soms moeten beleidsvorming en -uitvoering even pas op de plaats maken of moet zelfs een andere richting ingeslagen worden.
Om ervoor te zorgen dat de energietransitie solidair en rechtvaardiger wordt, is het cruciaal om bewoners op verschillende momenten en op uiteenlopende manieren te betrekken in het vormgeven, het uitvoeren, monitoren en evalueren van beleid.
In opdracht van de Rekenkamer van Deventer* gaan wij hier een bijdrage aan leveren. Wij gaan de komende maanden in twee wijken in Deventer onderzoek doen naar hoe het huidige energiebeleid (en warmtevisie) wordt ervaren door bewoners in Deventer. Maar, belangrijker nog, we willen inzicht verschaffen in hoe en hoeverre het huidige beleid bewoners ondersteunt, aanmoedigt en uitnodigt om een rol op te pakken bij de energietransitie. Op basis van het onderzoek stellen we een rapport op met een nota van bevindingen en aanbevelingen die als aanzet voor een bestuurlijke nota kunnen worden meegenomen.
*De Rekenkamer van Deventer is een onafhankelijk orgaan die de gemeenteraad ondersteunt bij zijn controlerende taak en die onderzoekt of het gemeentelijk beleid goed is uitgevoerd en het gewenste effect heeft gehad.
Looptijd: 2023