Projecten
Analyse warmtebeleid in Deventer vanuit bewonersperspectief
In opdracht van de Rekenkamer van Deventer, gaan wij inzicht verschaffen in hoeverre het huidige warmtetransitiebeleid van de Gemeente Deventer bewoners ondersteunt, aanmoedigt en uitnodigt om een rol op te pakken bij de energietransitie.
OFL Snelstudie: Design thinking – belofte of hype?
Hoe kunnen participatieprofessionals bestaande sociale structuren betrekken bij aardgasvrije transities? Wat weten we over rechtvaardigheid, legitimiteit, polarisatie en deliberatieve democratie en hoe kunnen we die kennis in participatieprocessen toepassen?
TANDEMS
Wanneer is een energiegemeenschap zoals een energiecoöperatie rendabel? Wat zijn de voorwaarden voor een constructieve en duurzame samenwerking met partners? Wat motiveert burgers om deel te nemen? Dit en meer onderzoekt Tandems in drie EU regio's.
Community of Practice in Policy Advocacy
We helpen een gemeenschap van pleitbezorgers op te bouwen waarvan de leden samen leren, om sterkere coalities te vormen, met meer gezag te spreken en meer impact te hebben.
FemPower
Voor een rechtvaardige en gelijkwaardige energietransitie vergroten we de participatie van vrouwen in de energiesector.
SSH Centre
Versterking van de transdisciplinaire samenwerking tussen wetenschap, beleid en bedrijfsleven voor inclusief klimaat- en energiebeleid.
Build Up Skills NL
De energietransitie in de gebouwde omgeving kan alleen slagen als we goed opgeleide vakmensen tot onze beschikking hebben. In BUS-NL willen wij inzicht krijgen in de vaardigheden voor de energietransitie, proberen wij uitdagingen te benoemen en creëren wij een roadmap voor een versnelde ontwikkeling van het benodigde vakmanschap.
COIL: Samen leren voor de warmtetransitie
In Nederland willen wij onze huizen verwarmen met warmte uit de zon, de bodem en oppervlaktewater. Vervuilende brandstoffen zoals aardgas moeten worden vervangen. Maar waarom komt deze "warmtetransitie" niet van de grond? Wij monitoren binnen deze Community of Innovative Learners (COIL) hoe je op een collaboratieve manier te warmtetransitie kunt versnellen.
OFL: Studies participatievraagstukken
Hoe kunnen participatieprofessionals bestaande sociale structuren betrekken bij aardgasvrije transities? Wat weten we over rechtvaardigheid, legitimiteit, polarisatie en deliberatieve democratie en hoe kunnen we die kennis in participatieprocessen toepassen?
HESTIA: de rol van residentiele eindgebruikers: van vraagsturing naar zelfsturing?
Hoe kunnen eindgebruikers bijdragen in het verminderen van de mismatch tussen energievraag patronen, beschikbaarheid van duurzame energie en de net-gerelateerde uitdagingen? En hoe kan worden vormgegeven met een gebruikers-gecentreerde aanpak?
EnergyMEASURES: Energiearmoede verminderen door middel van dubbele aanpak
Energiearmoede verminderen door aanpassingen in dagelijkse praktijken en door verbetering van institutionele condities.
NRG2peers: energie voor of van de buren
Wat hebben gemeenschappen nodig om energie die lokaal wordt opgewekt ook lokaal met elkaar te gaan delen of om de energiemarkt op te gaan? Met als doel zelfvoorzienend worden, financiële besparing en CO2 besparing op gemeenschapsniveau.
Lightness: sterke participatie van huidshoudens in de energiemarkt
Lightness stelt energiegemeenschappen in staat om hun flexibiliteit in vraag en aanbod op de markt te brengen – met bijbehorende innovatieve business modellen die focussen op meervoudige waarde.
Uptempo! De energietransitie versnellen door innovation intelligence
Hoe kan leren bijdragen aan een versnelling van de energietransitie? DuneWorks is Uptempo! teamlid en brengt transitie en lerend vermogen kennis in.
Gedragsvraagstukken en het aardgasvrij maken van wijken
DuneWorks onderzocht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) gedragsvraagstukken in relatie tot de energietransitie en droeg bij aan de handreiking.
Nature4Cities
In dit project onderzoeken we hoe natuur-inclusieve klimaatadaptatie met betrokkenheid van burgers en gebruikers ontworpen en gerealiseerd kan worden.
Energie Business Modellen en Systemen
Hoe operen succesvolle entrepreneurs in de Energiesector, welke systeemcondities komen ze tegen en hoe gaan ze ermee om? DuneWorks onderzoekt dit voor het Internationale Energieagentschap.
N.I.C.E.
Duneworks is strategisch transitie en lerend vermogen adviseur voor projecten van het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (N.I.C.E).
Energie delen met cVPP
We onderzoeken mogelijkheden om met een virtuele energiecentrale energie op te wekken, te gebruiken, op te slaan en te verdelen en zo waarde voor de gemeenschap te realiseren.
Demand Response in Blocks-of-Buildings (DR-BOB)
Met Europese partners onderzochten we hoe vraagsturing (demand response) op bedrijventerreinen en campussen van invloed is op de gebruikers van die gebouwen.
Energiearmoede
Gezamenlijk essay met Het PON over energietransitie-beleid en energie-armoede, met een beleidsevaluatie-raamwerk op basis van drie rechtvaardigheidsprincipes en sociale veerkracht.
Bestuursfuncties
DuneWorks bekleedt verschillende bestuursfuncties in diverse adviesraden en academic boards.
Open Innovatie in de Composieten Sector
DuneWorks is mede procesbegeleider open innovatie en clusterversterking van het composietencluster in Noord-Holland.
SHAPE Energy
Duneworks was onderzoekspartner in dit platform voor integratie en samenwerking van sociale wetenschappen in Europees energiebeleid.
Energie en Gedrag
DuneWorks was mede coördinator van het internationale onderzoeksprogramma naar energiegedragsverandering en beleidsinterventies.